Golf

Bij het balspel golf is het de bedoeling om een kleine, harde bal met een golfclub van de afslagplaats, ook wel ‘tee’ genoemd, in de richting van de met een vlag gemarkeerde punt, ook wel de ‘hole’ genoemd, te slaan. Dit moet gebeuren in zo min mogelijk slagen.

De golfbaan

De hole bestaat uit een tee, de fairway en de green. Tussen de fairway en de green is de voorgreen, deze is korter gemaaid dan de fairway maar langer dan de green. Links en rechts van de fairway is de rough, dit zijn bosjes, bomen, heide, etc. Een golfer blijft het liefste uit de buurt van de rough, zijn bal kan daar kwijtraken of moeilijk speelbaar liggen.

Het hangt af van de lengte van de baan hoeveel keer je mag slaan totdat de golfbal in de hole terecht is, dit noem je de par. 

Golfclubs

Er is een uitgebreide keuze als het aankomt op de golfclubs. Iedere golfclub is geschikt voor het behalen van een bepaalde lengte of omstandigheid. Men mag volgens het golfreglement 14 clubs meenemen in de tas, de samenstelling is optioneel. 

Golfen

De meeste spelers die vanaf de tee afslaan gebruiken hier een pinnetje voor om hun golfbal op te leggen, dit pinnetje wordt ook tee genoemd. Afhankelijk van de afstand van de tee tot de hole kies je een van de golfclubs om mee af te slaan.

Algemene regels

  • Je moet je pitchmark, dat is de deuk in de green die de bal veroorzaakt door het landen, repareren met een pitchvork.
  • Je mag niet door de lijn van je medespeler lopen. Jouw voetafdrukken kunnen de loop van de bal bij het putten beïnvloeden.
  • Je mag niet met jouw golftas over de green rijden, je golftas op de green neerzetten of over de green rennen. Dit kan schade toebrengen aan het dunne kwetsbare gras.
  • Iedere speler moet het regelboekje bij hebben. 
  • Is er een kans dat jouw golfbal een speler/toeschouwer gaat raken, dan moet je zo hard als mogelijk ‘Fore’ roepen.

Golftoerisme is een vorm van toerisme waarbij golfen centraal staat. Het is een erg groeiende markt in Europa.

Terug naar