Basketbal

Wat is basketbal?
Je hebt vast wel eens van basketbal gehoord, maar we zullen kort uitleggen wat het inhoud.

Bij basketbal heb je twee teams, dit kunnen zowel vrouwen als mannen teams zijn, die bestaan uit vijf deelnemende spelers en zeven wisselspelers. Het uiteindelijke doel van het spel is om de bal te veroveren en door de ijzeren ring, de basket, van de tegenstanders te werpen. Uiteraard is dit ook het doel van de tegenstanders dus is het belangrijk dat je goed verdedigt.

Het speelveld

Het veld kan verschillen van grootte, meestal is het veld 28,65 bij 15,24 meter of 28 bij 15 meter. Op het veld hangen links en rechts twee baskets, deze hebben een doorsnee van 45 centimeter en hangt op een hoogte van 3,048 meter. De baskets zijn bevestigd aan een backboard en zijn voorzien van een net. De sport wordt zowel binnen als buiten gespeeld, binnen is de ondergrond van hardhout of kunststof en buiten wordt gespeeld op asfalt. Het veld heeft twee zij- en achterlijnen, een middenlijn, een vrijeworplijn en een driepuntlijn. Tevens is er in het midden een middencirkel, hier vangen de spelers aan. Daarnaast is er nog een bucket die het gebied om de basket onderscheid.

De regels

  • Werp jij de bal in de basket van de tegenstander dan levert je dat 2 punten op. Gooi je de bal in de basket van je tegenstander terwijl je achter de driepuntslijn staat, dan levert je dat 3 punten op.
  • Na elke score of als de bal uitgaat wisselt de aanval en verdediging positie. Per aanval heb je 24 seconden de tijd om een schotpoging te doen, als dat niet lukt ben je de bal kwijt.
  • Het is verboden om de bal vanaf de helft van de tegenstander terug te spelen naar je eigen helft.
  • Een bal die richting de basket vliegt mag niet door een tegenstander aangeraakt of geblokkeerd worden. Dit mag pas als de ring is aangeraakt.
  • Zodra de bal of een speler die de bal in bezit heeft de grond aanraakt buiten de gestelde lijnen, dan is deze uit.

Meer te weten komen over basketball in Nederland? Bezoek dan Debasketballsitevannederland.nl voor alle informatie die je nodig hebt.

Terug naar Balsporten