Darts

Darts of darten is een sport dat wordt gespeeld met 3 dartpijlen en een dartbord. Het spel wordt meestal gespeeld door 2 spelers of soms door teams van 2. We vertellen je hier wat de bekendste vormen van darten zijn en leggen uit hoe ze werken. 

Spelvormen darten

Er zijn diverse dart spellen of wedstrijden. De bekendste hiervan is 501. Hier spelen de spelers om de beurt met 3 pijlen en de gescoorde punten haal je vervolgens van de beginscore 501 af. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk 0 punten moet hebben. Wie als eerst 0 punten heeft, heeft de ronde gewonnen. Je mag op alle getallen gooien maar de meeste darters proberen de 20 te raken. Als je een pijl gooit op de buitenste ring verdubbelt dat de waarde van het van het getal. Als je een pijl gooit in de kleinere binnenste ring (ook wel de triple) verdrievoudigt de waarde van het nummer.  Gooi je gewoon in de single (de grotere vakken) dan telt het getal maar één keer mee.
501 wordt meestal in meerdere legs gespeeld. Als je een ronde wint pak je als het ware een leg. Wie uiteindelijk de meest legs heeft wint. 

De andere vormen zijn vergelijkbaar, maar hebben andere beginscores zoals 1001, 701 en 301. Bij 301 moet je starten met een dubbel. Lukt dit niet, dan probeer je het opnieuw in de volgende ronde. 

Je hebt ook nog het spel tictoc darts. Dit spel is meer voor beginnende darters. Je hoeft hierbij alleen de nummers 10 t/m 20 en de bull 3 keer te gooien. De spelregens gaan als volgt. Elke speler mag zoals elke variant van darten elke beurt 3 keer gooien. 

  • Wanneer je de kleinere binnenste ring raakt, gooi je triple. Je streept hierbij de waarde 3 keer weg.
  • Wanneer je de buitenste ring raakt, gooi je double. Je streept hierbij de gegooide waarde 2 keer weg.
  • Wanneer je single gooit mag je 1 keer de gegooide waarde wegstrepen.

Degene die uiteindelijk als eerste alle waardes 3 keer heeft gegooid heeft gewonnen.

Zie ook: Dartpunt - Het darts portaal

Terug naar Overige sporten