Formule 1

Je hoeft geen race fan te zijn om de naam Max Verstappen te kennen. Verstappen is namelijk een bekende formule 1 racer, dit is de hoogste klasse in de autosport. In totaal zijn er 20 F1 racers.

De kwalificatie

Een grand prix duurt een heel weekend en begint normaliter op de vrijdag met twee trainingen. Op zaterdag wordt een kwalificatie gehouden die de startvolgorde voor de race op zondag bepaalt. Dit is een manier van een knock-out-kwalificatiesysteem. De kwalificaties zijn opgedeeld in fases, namelijk Q1, Q2 en Q3. De racers mogen elkaar tijdens de kwalificatierondes niet hinderen, doen ze dit alsnog dan lopen ze het risico om straf te krijgen.

Q1

Alle auto’s mogen voor 18 minuten de baan op. De snelste tijd per racer telt, de toegestane rondes zijn onbeperkt en de vijf traagste racers vallen af. Dat wil zeggen dat ze zondag als laatste vijf mogen starten.

Q2

In deze sessie mogen de overgebleven 15 auto’s 15 minuten racen. Weer worden de traagste vijf geëlimineerd.

Q3

De overige tien racers moeten in deze laatste fase 12 minuten racen en op het eind worden de tijden vergeleken, aan de hand daarvan wordt de positie bepaald. Deze racers moeten zondag op dezelfde banden starten die ze hebben gebruikt in Q2 met hun snelste tijd. De andere tien racers mogen zelf hun banden uitkiezen.

De race

Voordat de race begint mogen de racers beginnen met een opwarmronde, daarna moeten ze zich opstellen in de gediskwalificeerde positie. De start van de race wordt aangegeven door middel van een lichtsysteem boven het circuit. De race duurt normaliter 90 minuten. Tijdens de race mogen coureurs ervoor kiezen om hun banden te verwisselen of reparaties uit te voeren in de pitstraat. Je hoeft de race niet uit te rijden om punten te verdienen, maar je moet minimaal 90% van de afstand die de winnaar heeft afgelegd hebben gereden.

De banden

Er zijn drie verschillende soorten banden qua hardheid, namelijk:

  • hard;
  • medium;
  • soft.

Dan zijn er ook nog banden die geschikt zijn bij verschillende temperaturen.

De F1 race is live te volgen op de televisie of je kunt zelf naar het stadion gaan.

Terug naar Autosport
Gerelateerde artikelen