Hockey als sport

Hockey wordt voornamelijk gespeeld in een zaal of op een grasveld met twee goals. De deelnemers zijn uitgerust met scheenbeschermers, mondbescherming en een hockeystick. Hiermee proberen zij de bal in de goal van de tegenstander te schieten om zo punten binnen te halen. De bal moet wel gescoord worden binnen de doellijnen, anders telt deze niet mee.

Puntentelling

Een hockeywedstrijd duurt in totaal 60 minuten. De tijd is verdeeld in 4 kwarten van 15 minuten. Voor alle doelpunten wordt een team 1 punt toegekend bij de telling. De hockeyorganisatie EHL heeft eens geprobeerd deze puntentelling aan te passen. Zo werden velddoelpunten dubbel geteld terwijl een strafcorner slechts één punt op leverde. Deze puntentelling leverde echter een situatie op waarbij een team meer punten kon scoren dan hun tegenstander en toch verloor. Deze telling is later ook weer afgeschaft.

De grootste competities

Er zijn veel grote toernooien voor topteams. Echter, zijn de belangrijkste internationale titels de titels van het WK hockey (mannen of vrouwen) of de Olympische zomerspelen. 

Wereldkampioenschap mannen

De eerste editie van deze competitie vond plaats in 1971. In eerste instantie zou het al in 1940 plaatsvinden in het Nederlandse Amsterdam, maar dit werd afgelast door het uitbreken van de 2e wereldoorlog. Hierdoor werd het verplaatst naar 1971 in Barcelona, met een deelname van 10 landen. Pakistan ging er vandoor met de eerste titel en België voor het laatst in 2018.

Wereldkampioenschap vrouwen

Het eerste wereldkampioenschap voor vrouwen kwam in hetzelfde jaar als dat voor de mannen. Hier sleepte Nederland de eerste kampioenstitel binnen. Sinds 1971 heeft Nederland al 11 keer goud, 4 keer zilver en 1 keer brons gewonnen en kroont zichzelf daarmee duidelijk de recordhouder binnen het dameshockey. Tevens behaalde het Nederlandse team het laatste jaar de gouden overwinning. 

Olympische spelen

Al sinds 1908 staan de mannenteams van hockey in het programma van de Olympische (zomer) spelen. Toen speelde nog enkel Engelse teams mee in de sport. Pas nadat Hockey opnieuw in het programma werd gezet in 1920 participeerde meerdere landen. In 1980 kwam er een toernooi voor vrouwen bij. In Totaal heeft Nederland hier 5 gouden, 6 zilveren en 6 bronzen medailles behaald en staat hierdoor slechts enkele plaatsen achter koploper India. 

Terug naar Balsporten