Korfbal

Wat is korfbal?
Korfbal is een balsport waarbij je twee teams hebt die bij elkaar proberen te scoren, een team bestaat uit acht spelers van vier mannen en vier vrouwen. Je scoort wanneer je de bal van boven af door de korf weet te werpen. De korf hangt, links en rechts van het veld, op een paal ter hoogte van 3.5 meter bij volwassene. Het is de bedoeling dat je alleen met de bal gooit, opzettelijk tegen de bal trappen is verboden. Daarnaast mag je ook niet lopen als je de bal in bezit hebt.

Bij korfbal is het vooral belangrijk dat je een goed uithoudingsvermogen, snelheid en kracht hebt. Daarnaast moet je ook overweg kunnen met een bal.

Techniek

Als je probeert te scoren dan kun je dit het beste met één hand doen, dan gaat de bal namelijk harder en kun je beter richten. Wil je de bal overspelen dan doe je dit met twee handen en vanuit je benen, want als je hoger springt kun je verder schieten. Schiet de tegenstander, dan kun je het beste je handen de lucht in steken om zo te verdedigen.

Technieken om te scoren kunnen zijn:

  • Doorloopbal, dat houdt in dat iemand van jouw team de bal heeft, jijzelf voorbij de tegenstanders rent en je teamgenoot met balbezit, de bal naar jou gooit zodat jij kan scoren. 
  • Uitwijkbal, je rent simpelweg naar de korf, wijkt uit en schiet de bal erin.
  • Schieten, je bent de tegenstander kwijt en schiet, zoals bij basketbal, de bal in de korf.
  • Strafworp, hiervoor moet de tegenstander eerst een overtreding hebben gemaakt.

Leren

Het stap voor stap aanleren van technieken is een wijze van motorisch leren. Het is onmogelijk om elke training hetzelfde te presteren. Levenservaring, vaardigheidsniveau, leermethode, instructies en de wijze van het opnemen van feedback spelen een grote rol in de verbetering. Door het maken van fouten kun je leren en het de volgende keer op een manier proberen die wel werkt voor jou. 

Terug naar Balsporten