Tennis als sport

Benieuwd naar de wereld van tennis?  Hier krijg je een kleine blik in de regels en competities binnen de tennissport. 

Doel van het spel

Om te kunnen tennissen heb je logischerwijs een veld, net, twee rackets en een bal nodig. Vervolgens is het de bedoeling dat je de bal over en weer slaat op een manier zodat de tegenstander deze niet binnen een keer stuiteren terug over het net kan slaan. Is dit gelukt? Dan scoor je punten. 

Puntentelling

De puntentelling bij tennis kan even wennen zijn. Zo wordt er gespeeld om twee of soms drie gewonnen sets. 1 set telt 6 gewonnen games. Je wint een game wanneer je 4x scoort. De puntentelling gaat als volgt. Love (0), 15, 30, 40, Game. Wanneer beide spelers op 40 staan wint degene die scoort niet automatisch. Hij of zij moet dan nog een keer scoren om game te krijgen. In sommige gevallen kan dit dan ook lang voortduren. Voor het winnen van een set moet er een verschil zijn van 2 gewonnen games. Is dit niet het geval moet er doorgespeeld worden tot er alsnog een verschil van 2 ontstaat. 

Grote wedstrijden

De grootste wedstrijd binnen de tenniswereld is het Grandslamtoernooi. Een zo’n toernooi is 1/4e van de Grand Slam binnen de tennissport. De bekendste van de reeks is het Wimbledon Toernooi. Niet alleen wordt dit gezien als het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld, het is tevens het grootste grastennistoernooi en een van de enige toernooien waarbij de spelers nog witte kleding moeten dragen om te mogen participeren. 

De volgende 4 toernooien vormen samen de Grand Slam en staan op volgorde van januari tot december:

  • Australian Open
  • French Open (Roland-Garros)
  • Britisch Open (Wimbledon)
  • US Open

Behalve dat deze toernooien de grootste prijzenpot hebben (maar liefst 1 tot 3 miljoen per winnaar!) zitten er ook andere redenen aan verbonden waarom deze toernooien bekend staan als grootste tennistoernooien. Ze worden namelijk allemaal voor mannen en vrouwen samen georganiseerd, maar liefst 14 dagen lang. Daarbij zijn de deelnemersaantallen hoger dan gewoonlijk. 

Het winnen van een van deze toernooien wordt als een grote prestatie gezien wanneer je tennist op topniveau. Echter is de hoogste topprestatie die je kunt krijgen als je alle vier de toernooien in een seizoen wint. Een echte Grand Slam.

Zie ook: tennisshoponline.nl - Tennis Shop Online

Terug naar Balsporten