Voetbal als sport

Voetbal is wereldwijd een van de bekendste balsporten. Het is een echte teamsport die voornamelijk gedomineerd wordt door de mannen. Echter wordt dit taboe wel steeds verder doorbroken met de recente successen onder het vrouwenvoetbal. Hier een kijkje in de regels en wedstrijden binnen voetbal!

Doel van het spel

Zoals de naam natuurlijk weggeeft wordt voetbal voornamelijk gespeeld met de voeten. Zo mag de bal alleen ingegooid worden, maar zijn de armen en handen de rest van het spel verboden. Het is de bedoeling dat twee teams van elk 11 spelers proberen de bal in het net van de tegenstander te schieten. Lukt dit, dan scoren zij een punt!

Puntentelling

De puntentelling van voetbal is redelijk vanzelfsprekend. Het winnende team krijgt 3 punten, het verliezende team krijgt er 0. Is het gelijkspel dan krijgen beide teams 1 punt. Het driepuntensysteem werd geïntroduceerd in 1981 om geleidelijk het toenmalige tweepuntensysteem te vervangen. Dit om het spel aanvallender te maken en gelijkspel te voorkomen.

Competities

Alom bekend is het FIFA-wereldkampioenschap voetbal dat voor mannen en vrouwen georganiseerd wordt. De mannencup is echter veel groter van bekendheid en wordt over de hele wereld op de voet gevolgd, wanneer het plaatsvindt. Het WK wordt om de vier jaar gehouden tussen maar liefst 31 teams van verschillende landen. Vanaf 2026 wordt dit zelfs uitgebreid tot 48 landen. 
De origine van het WK stamt uit 1930, waarin Uruguay zich kwalificeerde als eerste, officiële wereldkampioen. Slechts 13 teams hadden zich aangemeld voor het eerste WK waarvan slechts 4 uit Europa. Dit kwam, omdat weinig Europese teams overzee wilde gaan door de lange reistijd en dure kosten.

Trofee

FIFA heeft altijd een wisselbeker als prijs uitgereikt naar het winnende team. In 1970 ging de trofee echter definitief naar Brazilië, na 3 keer het kampioenschap gewonnen te hebben. Tegenwoordig geldt deze regel niet meer en wordt de nieuwe beker nog altijd doorgegeven van winnend team naar winnend team.

Meer te weten komen over voetbal? Er zijn enorm veel informatieve websites over dit onderwerp te vinden. Enkele tips van ons:

Algemene informatie over het internationale voetbal is te vinden op Free Football.
Het aankomende ek is van start tot finish te volgen via het ek voetbal info portaal: https://www.ekvoetbalinfo.nl
WK voetbal informatie is te vinden op het wk-voetbal-info portaal. Van nieuws over het aankomende wk tot historie.

Terug naar Balsporten