Volleybal

Behalve de normale versie van volleybal, is het ook erg bekend onder beachvolleybal. De spelregels hier zijn hetzelfde, echter vind het speelveld plaats op strandzand. Beiden sporten worden dan ook apart getoetst binnen competities. 

Doel van het spel

Bij volleybal speel je op een speelveld dat gescheiden wordt door een hoog net. Het doel is om een punt te scoren door de bal over het net bij de tegenstanders op de grond te tikken. Je gebruikt hiervoor enkel je handen en je moet binnen het speelveld blijven om een punt als geldig te verklaren, zowel met de bal als jijzelf. 

Puntentelling

Het puntensysteem dat tegenwoordig bij volleybal wordt gehanteerd heet het Rally Point Systeem. Dit is namelijk een verschil met het oude puntensysteem. Hierbij kon enkel het serverende team een punt scoren. Het ontvangende team kon enkel verdedigen. Met invang van het nieuwe systeem is het voor beiden partijen mogelijk om een punt te scoren. Wanneer het (in eerste instantie) ontvangende team scoort krijgen zij de eerste opslag, scoren zij niet, dan blijft de opslag bij hetzelfde team. Een wedstrijd bestaat uit 4 of 5 sets, waarvan er minstens 3 gewonnen moeten worden. Een set win je pas wanneer je 25 rally’s wint met een voorsprong van 2. 

Grootste competities

Er zijn verschillende grote competities binnen volleybal. Dit mede doordat de mannen en de vrouwen teams beide een apart Wereld Kampioenschap spelen. Net als bij voetbal worden deze 4 jaarlijks gehouden.

WK mannen

De eerste editie van het WK volleybal vond plaats in 1949 in Tsjecho-Slowakije. In deze editie won de Sovjet-Unie de eerste titel tot wereldkampioen. De meest recente winnaar is Polen uit 2018.

WK vrouwen

De vrouwenteams mochten pas enkele jaren later competeren voor een WK titel, namelijk in 1952. Het gastland destijds was de Sovjet-Unie, tevens de eerste winnaar van het WK Volleybal voor vrouwen. In totaal hebben zij maar liefst 6 wereldkampioenschappen op hun naam staan. Voor de dames is Servië de meest recente wereldkampioen, ook dit WK werd gehouden in 2018. 

Olympische Zomerspelen

Behalve de wereldkampioenschappen wordt er ook gespeeld voor de Olympische zomerspelen. Zowel het normale volleybal als het beachvolleybal wordt er georganiseerd. 

Nederland heeft eenmalig goud gewonnen in de Olympische zomerspelen binnen het reguliere volleybal voor mannen in 1996.

Benieuwd naar de volleybal mogelijkheden bij jou in de buurt? Of nog meer te weten komen over de spelregels van volleybal? Lees dan het magazine van Volleybal life.

Terug naar Balsporten